Ce înseamnă nivelurile lingvistice A1, A2, B1, B2, C1 și C2?

 

Probabil cu toții am auzit de nivelurile lingvistice A1, A2 sau B1, dar ce înseamnă acestea de fapt? Există șase niveluri de limbă, după cum urmează A1, A2, B1, B2, C1 și C2. Aceste niveluri de împărțire a competențelor lingvistice în domeniul limbilor străine sunt stabilite în Cadrul European comun de referință pentru limbi străine, fiind astfel recunoscute pe tot teritoriul Europei.  Acest cadru de referință evaluează și compară 4 tipuri de competențe:

  1. înțelegerea textului auzit;
  2. înțelegerea textului citit;
  3. exprimarea orală;
  4. exprimarea scrisă.

Totuși, fiecare nivel necesită un anumit grad de performanță pentru fiecare competență.

Nivelul A, cunoscut drept nivelul începător, este împărțit în A1, sau total începător, unde se pot înțelege și să folosi cuvinte și fraze simple. De asemenea vă puteți prezenta și vorbi puțin despre dumneavoastră, puteți pune întrebări simple și înțelege deja temele generale de vocabular (la cumpărături, la doctor, locurile din oraș și altele asemenea). În cadrul nivelului A2 ne referim deja la cunoștințe de bază. Dacă sunteți la acest nivel puteți înțelege propoziții și cuvinte utilizate frecvent și puteți comunica în propoziții scurte și simple în situații de zi cu zi.

Nivelul B, împărțit și el în B1 și B2 reprezintă deja competențe lingvistice medii. Cu alte cuvinte, după parcurgerea cursului de nivel B1 se pot înțelege mult mai multe despre subiecte familiale și interese personale, despre experiențe și evenimente din trecut, vise, speranțe și obiective. De obicei, nivelul B1 este solicitat pentru obținerea unui job într-o companie internațională, iar nivelul B2 este minimum solicitat pentru studii în spațiul vorbitor de acea limbă străină. De la acest nivel puteți înțelege conținutul principal al unor texte complexe, atât pe teme concrete, cât și abstracte. De asemenea, reușiți să înțelegeți discuțiile tehnice din domeniul dumneavoastră de expertiză și puteți comunica fluent în situații spontane. Vă puteți justifica punctul de vedere asupra unei probleme actuale, cu avantaje și dezavantaje.

Nivelul C1 cuprinde deja competențe lingvistice avansate. Aici puteți înțelege o mulțime de texte mai lungi și mai solicitante. De asemenea, puteți să vă exprimați clar, într-un mod structurat și detaliat, în probleme complexe.

Nivelul C2 reprezintă un nivel de cunoștințe aproximativ egal cu cel al unui vorbitor nativ. Puteți înțelege cu ușurință aproape tot ceea ce citiți sau auziți.
Puteți rezuma informații dintr-o varietate de surse scrise și orale. De asemenea reușiți să vă exprimați coerent și bine argumentat punctul de vedere, vă puteți exprima spontan, foarte fluent, precis și cu nuanțe.

Pentru consiliere specializată în domeniul limbilor străine, vă stăm la dispoziție la numerele de telefon: 0722267483 sau vă puteți înscrie la unul din cursurile noastre la www.intelligent-learning.ro/inscriere